γεωγραφική θέση

Ο Christoph Buondel-Μοnti αναφέρει το 1824 ότι οι Παξοί ήταν ενωμένοι με την Κέρκυρα, αλλά ένεκα των συχνών τρικυμιών Ποσειδώνα και Αιόλου n στερεά γη, που βρισκόταν στη μέση από τα δύο νησιά, έγινε θάλασσα και έμεινε η Κέρκυρα από τη μια μεριά κι οι Παξοί απ' την άλλη. Νότια λοιπόν από την Κέρκυρα βρίσκονται οι Παξοί, ο Βενιαμίν των Επτανήσων, σε απόσταση 7 μιλίων από τις Ηπειρωτικές ακτές, σε απόσταση 12 μιλίων από την Πάργα.

Οι Παξοί είναι μια συστάδα νησιών και βραχονησίδων. Τα σπουδαιότερα είναι: Παξοί, Αντίπαξοι, Μογγονήσι, Καλτσιονήσι, Αη Νικόλας, Παναγία, Δασκάλια κ.λπ. Το σχήμα των Παξών είναι μακρόστενο, μοιάζει με σαύρα, το ίδιο και των Αντιπάξων. Τα δύο νησιά καλύπτουν έκταση 19 τ.χ. Το πρώτο και 3 τ.χ. Το δεύτερο. Απέραντος ελαιώνας οι Παξοί και μεγάλος αμπελώνας οι Αντίπαξοι. Το μήκος των Παξών είναι 5 μίλια και 2 περίπου το πλάτος. Το έδαφος είναι λοφώδες και το πέτρωμα ασβεστολιθικό. Λόγω του ασβεστολιθικού υπεδάφους δεν είναι δυνατή η συγκράτηση υπογείων νερών. Οι ανατολικές ακτές είναι ομαλές, ενώ οι δυτικές απότομες, με αξιόλογους γεωλογικούς σχηματισμούς: σπήλαια, αψίδες, θόλους, κατακόρυφους γκρεμούς κ.λ.π.

Υπάρχουν πολλές θειούχες πηγές, ενώ σε ορισμένα σημεία αναβλύζει άσφαλτος. Στην περιοχή του Γαΐου έχουν γίνει δύο γεωτρήσεις για ανεύρεση πετρελαίων. Ο Γάης (πρωτεύουσα), η Λάκκα, ο Λογγός και ο Οζιάς είναι τα φυσικά λιμάνια των Παξών και n Αγραπιδιά των Αντιπάξων. Ο πληθυσμός τους είναι 2236 κάτοικοι.

Τα χωριά (οικισμοί) είναι διάσπαρτα μέσα στον ελαιώνα. Σπουδαιότερα απ' αυτά, πλην των λιμανιών, είναι: ο Οζιάς, τα Μακράτικα, τα Μπογδανάτικα, τα Bλαχοπουλάτικα, τα Μαγαζιά, η Φουντάνα, τα Μαστοράτικα, τα Μουγγελάτικα, τα Βασιλάτικα, τα Δενδιάτικα, τα Ανεμογιαννάτικα κ.λ.π.

Ψηλότερο σημείο είναι η κορυφή του Αγίου Ισαύρου με ύψος 250 μ. στους Παξούς και η Βίγλα στους Αντιπάξους.

Οι Παξοί περιλαμβάνονται μεταξύ 39"7' και 39"5' Βόρειο πλάτος και 20°8' και 20°17' ανατολικό μήκος από το Γκρήνουιτς.

ετυμολογία

Η Φοινικική λέξη "πακς", που σημαίνει γεωμετρικό "τραπέζιο", δηλαδή νησί με τραπεζοειδές σχήμα, όπως φαίνεται από τη θάλασσα, είναι κατά το Στράβωνα αυτή που έδωσε το όνομά της στους Παξούς.

'Αλλη εκδοχή είναι η αναφορά ότι μερίδα κατοίκων της Σικελικής Παξούντος, από ανάγκη ή φατριαστική καταδρομή, εκπατρίστηκε και εγκαταστάθηκε στους Παξούς, που τους δόθηκε το πάτριο όνομα. (ΕΦ. ΠΑΞΟΙ Φ50/15-8-27).

Ο Μητροπολίτης Παραμυθίας Αθηναγόρας αιτιολογεί το όνομα Παξοί από τις πλάκες που έβγαιναν στους Παξούς και γινόταν εξαγωγή. Σύνθεση της λέξης Παξ = πλάκα και αε ή αι = νησί, μας δίνουν το όνομα του νησιού των πλακών.

Ο Μουστοξύδης θεωρεί ότι προέρχεται το όνομα των νησιών από το επίθετο πακτός (δωρικός τύπος του πηκτός).

Ο θησαυρός της Ελληνικής γλώσσας του Ερρίκου Στεφάνου ετυμολογεί την ονομασία από το αρχαίο ρήμα πηγνύω και μάλιστα από το μέλλοντα "πήξω". Μια άλλη εκδοχή είναι να προήλθε από τη φράση "πακσώσας θύρας" (κεκλεισμένες), γιατί το λιμάνι του Γάη είναι κλειστό.

Ο Γιάννης Δόικας πιστεύει ότι η λέξη ΡΑΧ-ειρήνη, είναι αυτή που θα ταίριαζε στο ειρηνικό νησί των Παξών.

διοικητική διαίρεση

Οι Παξοί ανήκουν στην περιφέρεια των Ιονίων Νησιών και στο νομό Κερκύρας, αποτελώντας τη δεύτερη Επαρχία του. Μέχρι το 1912 υπήρχαν σε λειτουργία δύο Δήμοι: των Γαϊανών με έμβλημα τον αμφορέα και των Λακκιωτών με έμβλημα την τρίαινα. Από το 1912 ως το 1998, με εξαίρεση την περίοδο της Ιταλικής κατοχής, που δημιούργησε δήμους, υπάρχουν τέσσερις Κοινότητες: Γαΐου, Λάκκας, Μαγαζιών και Λογγού. Το 1999, σύμφωνα με το σχέδιο Καποδίστριας, καταργούνται οι Κοινότητες και ενοποιούνται σε ένα Δήμο, το Δήμο Παξών, με έμβλημα την τρίαινα και έδρα το Γάη.

χρήσιμα τηλέφωνα (0662)

Δήμος32100
Αστυνομία32222
Λιμεναρχείο32258
Τελωνείο32005
Δ.Ο.Υ.32220
Κέντρο Υγείας31466
Γιατρός32555

συγκοινωνία

Διαχρονικό το πρόβλημα της συγκοινωνίας των μικρών νησιών, ιδιαίτερα κατά τους χειμερινούς μήνες. Οι εποχές βέβαια του αποκλεισμού έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Η διοικητική εξάρτηση από την Κέρκυρα απαιτεί συχνή σύνδεση μαζί της, αλλά και η εμπορική μέσω Ηγουμενίτσας χρήζει πυκνής επικοινωνίας. Με την πρώτη γίνεται καθημερινά το καλοκαίρι, μειωμένα το χειμώνα όμως. 'Ετσι και το φέρρυ μπόουτ, που πηγαίνει Ηγουμενίτσα, κάνει καθημερινά δρομολόγια το καλοκαίρι και μόνο τρία την εβδομάδα το χειμώνα. (Δευτέρα - Τετάρτη - Παρασκευή). Υπάρχουν βέβαια μικρά ταχύπλοα, που σε μια έκτακτη ανάγκη έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν την έλλειψη συγκοινωνίας τη δεδομένη στιγμή. Με την Πάργα το νησί συνδέεται καθημερινά, πρωί - απόγευμα, όλο το καλοκαίρι. Υπάρχει λεωφορειακή γραμμή για Αθήνα, με δύο το χειμώνα και τρία το καλοκαίρι δρομολόγια την εβδομάδα, από και προς την Αθήνα μέσω Ηγουμενίτσας. 

Τηλ. Λιμεναρχείου Παξών26620 32259
Τηλ. Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας26650 22235
Τηλ. Λιμεναρχείου Κέρκυρας26610 32655
Τηλ. Λιμεναρχείου Πάργας26840 31227
Τηλ. Πρακτορείου Φέρρυ Μποτ Παξών26620 32114
Τηλ. Πρακτορείου Φέρρυ Μποτ Κέρκυρας26610 20675
Τηλ. Πρακτορείου Φέρρυ Μποτ Ηγουμενίτσας26650 27012
Τηλ. Πρακτορείου Λεωφορείου Αθηνών210 5474333
Τηλ. Πρακτορείου Λεωφορείου Παξών26620 32245